Fransa Merkez Bankası Başkanı Galhau’nun Trump açıklaması
AA
Oluşturulma tarihi: 22 Ocak 2025 14:25
Bank of France Başkanı François Villeroy de Galhau, Amerika Başkanı Donald Trump’ın yeni döneminde uygulanacak politikaların enflasyonist etki yaratabileceğini belirterek, “ABD’deki enflasyonist etkilerin artacağını düşünmüyorum. Avrupa’da çok önemli.” dedi.
Galhau, “Faiz Oranları Nereye Gidiyor?” İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF). Oturumda konuştu.
Avrupa’nın enflasyonla mücadelede başarılı olduğunu anlatan Galhau, şöyle konuştu: “Avrupa’daki rakamları ele alırsak Ekim 2022’de yüzde 10’un üzerinde zirvedeydik, şu anda yüzde 2,4’teyiz ve bu yılın ortalamasında bu oran şu anda yüzde 2,4’te. %2,1, aşağı yukarı.” “Hedef oranda kalmayı bekliyoruz” dedi.
Trump’ın yeni dönemine ilişkin tahminlerde bulunmak için henüz erken olduğunu vurgulayan Galhau, “Bu dönemin ABD’de tarifeler ve mali girişimler gibi faktörler nedeniyle enflasyonist etkiler yaratmasını bekleyebiliriz ancak bunu ihtiyatla söylüyorum.” dedi.
Galhau, ABD’deki gelişmelere rağmen Avrupa’da enflasyondaki düşüş sürecinin devam etmesinin beklendiğini vurgulayarak, “ABD’deki enflasyonist etkilerin Avrupa’da çok önemli olacağını düşünmüyorum.” dedi.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimine erken başladığını ve yüzde 3 gibi düşük bir seviyeye ulaştığını kaydeden Galhau, politika faizinin bu yılın yazında yüzde 2’ye düşmesinin beklenebileceğini söyledi.
YAPISAL REFORMLAR ARZ ŞOKLARINI GEREKTİRİR
Arz şoklarını önümüzdeki yıllarda da ortaya çıkmaya devam edecek önemli bir unsur olarak tanımlayan Galhau, şöyle konuştu: “Ancak her arz şoku eşit yaratılmıyor. “Bazı şoklar çekirdek enflasyona da nüfuz etti ve bu da para politikasında güçlü ve hızlı aksiyon alınmasını gerektirdi.” dedi.
Galhau, merkez bankalarının piyasadaki tek oyuncu olmadığını ve arz tarafını etkilemeyeceklerini vurgulayarak, “Bu, her yerde arzı iyileştirmek için yapısal reformlara ihtiyaç olduğu anlamına geliyor ve açıkçası bu siyasi bir zorluk.” değerlendirmesini yaptı.
DEREGÜLASYONUN KRİZ YARATABİLECEĞİ UYARISI
Mali harcamaların uzun vadeli ve büyüme odaklı olması gerektiğini vurgulayan Galhau, şöyle konuştu: “Atlantik’in her iki yakasında da henüz bu aşamada değiliz. Avrupa’nın genel olarak bir büyüme sorunu var. Bu yeni bir şey değil. Ancak cevabın bir kısmı da elimizde ve yapısal reformlara ihtiyacımız var.” dedi.
Galhau, Amerikan ekonomi politikasının Avrupa için bir “uyandırma çağrısı” olarak faydalı olabileceğini vurguladı.
Finansal kuralsızlaştırmaların uzun vadede son derece tehlikeli olduğunu savunan Galhau, şunları söyledi: “Finansal kuralların iyileştirilmesi ve basitleştirilmesi için alanımız var. Ancak kripto para birimleri ve bankacılık dışı hizmetlerin kuralsızlaştırılması gelecekte bir mali krizi tetikleyebilir ve umarım yanılırım” dedi.