Neden Dünya'nın tüm çöplerini Güneş'e atmıyoruz? – Son dakika bilim teknoloji haberleri
Elon Musk'un binlerce uyduyu alçak yörüngeye göndermesini izledikten sonra insan şunu merak etmeden edemiyor: Neden tüm çöplerimizi de uzaya göndermiyoruz? Yoksa doğrudan Güneş'e mi?
Popular Science Türkçesine göre, dünyalılar muhtemelen bildiğimiz şekliyle uzaya atık gönderme alışkanlığını henüz edinememişler çünkü buna gücümüz yetmiyor.
Buffalo'daki New York Eyalet Üniversitesi'nde çalışan ve Popular Science'a konuşan makine ve havacılık mühendisliği profesörü John L. Crassidis şöyle açıklıyor: “Bu, maliyet açısından kesinlikle yapılabilecek bir şey değil. “Bu çok fazla itiş gücü ve yakıt gerektiriyor.” Bunun zor olmasının bir nedeni, çöplerimizin Dünya'daki gibi hiçbir yere gidememesidir; mikroplastikler kelimenin tam anlamıyla her yerdedir ve Büyük Pasifik Çöp Adası, ABD'nin Teksas eyaletinin neredeyse iki katı büyüklüğündedir.
Ama eğer hepsini bir şekilde toplayıp uzaya göndermek üzere paketleyebilirsek, “onları Dünya'nın etkisinden uzaklaştırmamız gerekirdi” diye uyarıyor Crassidis. Yani onu yüzeyden en az 35.000 kilometre uzağa göndermemiz gerekecek. Aksi takdirde çöplerimiz uydularla çarpışacak ve sonunda geri uçacaktı. Halihazırda göreceli olarak düzenlenmemiş bir yörünge enkaz sorunumuz var: Orada onbinlerce nesnenin olduğu biliniyor ve sayıları artıyor. Neyse ki çoğu Dünya atmosferine girdiklerinde yanıyor, ancak bu yılın başlarında uzay istasyonunun büyük bir kısmı atmosferden koparak ABD'nin Florida eyaletindeki bir eve çarptı.
Çöpümüzü Ay'a doğru fırlatsak ne olur? Crassidis şöyle diyor: “Onu Ay'ın çevresine göndermek istemezsiniz çünkü Ay'a çarpacaktır, değil mi? Çöpümüzün Ay'da birikmesini mi istiyorsunuz?” (Sevgili okuyucu, istemiyorum.) Crassidis, bunun gibi bir şeyin Mars'ta bile bir gün ters tepebileceğini açıklıyor.
“200 yıl sonrasını düşünmemiz lazım; Kızıl gezegeni kolonileştirmeyi umuyoruz. “Orada çöp bile istemezsin.”
Peki ya Güneş? Bu fikir aslında ne kadar saçma? “Öncelikle tüm bunları alıp merkezi bir yere koymanız, tüm bu çöpleri (bu kadar büyük bir yükü fırlatamayan) bir rokete koymanız ve ardından bu yükü Güneş'e göndermeniz gerekiyor; Profesör, “Maliyetin ötesinde imkansız” diyor ve bunun trilyonlarca, trilyonlarca dolar gerektireceğini öne sürüyor: “Çünkü bir seferde ancak bu kadarını çöpe atabilirsiniz, değil mi?”
Crassidis, gelecekteki teknolojik gelişmelerin böyle bir yeteneği mümkün kılacağını varsayarak, bir gün Güneş'e çöp atmanın işe yarayabileceğini düşünüyor. O zaman bile, fırlattığımız roketlerin atmosfer ve geri dönen tüm uzay enkazları (ölü uydular ve kullanım dışı ekipmanlar) üzerindeki etkileri hakkında pek bir şey bilmiyoruz.
Crassidis, “Kötü bir şeyin olmamasını umalım ama olabilir, değil mi?” diyor.
Dünyanın atık sorununu güneş sistemi sorununa dönüştürerek çözme fikri bilim kurgudan geliyor. 1999 animesi Planetes'te, 2075 yılında Dünya'nın etrafında yüzen tüm çöplerle uğraşan bir uzay çöpü toplayıcısı yer alıyordu. Ayrıca Futurama'nın sekizinci bölümünde Dünya, aynı atıklardan oluşan dev bir top tarafından yok edilmekle tehdit ediliyordu. 1999 yılındaki o bölümün hikayesi incelendiğinde “başımıza neler gelebileceğinin bir örneğini” verirken; Umalım ki (aklımız ve uzay yolculuğunun geleceği adına) bunun gerçekte olmamasını sağlayalım.