Güncel Haberler

Bakan Bayraktar açıkladı! Akkuyu'da 350 Türk mühendis çalışıyor

Oluşturulma tarihi: 18 Aralık 2024 10:54

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Türkiye, eğitimli Türk nükleer mühendisleriyle enerji bağımsızlığına yönelik stratejik bir adım atmış olacak” dedi.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde (NGP) çalışan Türk nükleer mühendis sayısı 350'yi aştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu gençlerin nükleer altyapı ve nükleer santral sanayisinin şekillenmesinde kilit rol oynayacaklarını belirterek, şunları söyledi: ” Türkiye bu mega projeyle enerji bağımsızlığı yolunda stratejik bir adım atacak ve Türk nükleer mühendislerini yetiştirecek.” dedi.

EĞİTİMİNİ TAMAMLAYAN ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Türkiye, Akkuyu nükleer santral projesi kapsamında nükleer enerji alanında lisans ve lisansüstü eğitim almak üzere Rusya'ya öğrenci göndermeye devam ediyor. Nükleer Santral Yönetim ve Kontrol Sistemleri, Nükleer Santral Tasarım ve İşletme, Radyasyon Güvenliği, Elektrik Mühendisliği, Isı Mühendisliği ve Güç Sistemleri Yönetimi otomasyonu gibi bölümlerde eğitim alan ve eğitimlerini başarıyla tamamlayan tüm Türk mühendisleri Akkuyu'da çalışmaya başladı. nükleer santral.

NÜKLEER ENERJİ TERCİH DEĞİL, GÖREVDİR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ekonomi büyüdükçe ve nüfus arttıkça Türkiye'nin enerji talebinin her yıl ikiye katlandığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ve karbon nötrlüğünün sağlanması amacıyla nükleer santraller devreye giriyor. yenilenebilir enerjinin yanında bir seçenek değil.” Türkiye'nin bu hedeflere ulaşmasını sağlayacak nükleer teknolojilerin yanı sıra bu alanda yetişmiş ve uzmanlaşmış mühendislerin de çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, şöyle konuştu: “Takip eden biziz. Rusya'da 6 buçuk yıl süren özel nükleer eğitimini başarıyla bitirip Akkuyu nükleer santralinde çalışmaya başladı.” Türk nükleer mühendis sayısı 350'yi aştı. Rusya'da nükleer alanda verilen lisans ve lisansüstü eğitim, ülkemizin nükleer altyapısının ve sanayisinin şekillenmesinde kilit rol oynayacak, “Türkiye, bu mega projeyle ve Türk nükleer silah mühendislerinin yetiştirilmesiyle enerji bağımsızlığı yolunda stratejik bir adım atacak.”

ÜLKEMİZİ NÜKLEER KONUDA DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ

Bu önemli eğitim projesinin ilk mezunlarından biri olan ve 6,5 yıldır Akkuyu Nükleer Santrali'nde görev yapan yakıt kontrol uzmanı mühendis Ebru Adıgüzel, kendi uzmanlık alanlarında ek eğitimler almaya devam ettiklerini söyledi. nükleer alan. Adıgüzel, “Rusya'da eğitim alan ilk öğrenci grubu arasında yer almanın gururunu yaşıyorum. Türkiye nükleer enerjiyi geliştirmeye hazır ülkelerden biridir. Akkuyu Nükleer Santrali bizim için bir ilk, bundan sonraki santrallerimizde de bu arkadaşlarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizi daha iyi ve daha ileri nükleer teknolojilere doğru iteceğiz” dedi.

BU PROJEYE KATILMAKTAN GURUR DUYUYORUM

Yaklaşık 7 1/2 yıl Rusya'da eğitim gören ve Akkuyu nükleer santralinde nötron fiziği hesaplamaları konusunda uzman olarak çalışan Mühendis Sefa Duman da projeyi bir teknoloji transfer projesi olarak nitelendirdi. Akkuyu nükleer enerji santralinin nükleer teknoloji ve güvenlik açısından en gelişmiş sistemlere sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Akkuyu nükleer santralden kazanılan deneyimlerle, nükleer endüstri ülkemizde çok hızlı bir şekilde gelişiyor ve altyapı 2. ve 3. santralin inşaatı için hazırlanan projede, “Tüm Türk mühendis arkadaşlarım gibi ben de ülkemizin geleceği için böylesine hayati ve önemli bir projede yer almaktan büyük gurur duyuyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu