Güncel Haberler

Ataşehir risk haritaları hazırlandı: 17 mahalleye sismik konteynerler yerleştirildi – Son Dakika Türkiye Haberleri

25 yıl önce meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan 17 Ağustos Gölcük depreminin yıl dönümü yaklaşırken, tüm gözler olası büyük bir depremin beklendiği İstanbul’da.

Bu kapsamda çalışmalarını aralıksız sürdüren Ataşehir Belediyesi, dikkat çekici bir adıma daha imza attı. İlçenin 17 mahallesine depreme dayanıklı konteyner yerleştirmeyi planlayan belediye, tam donanımlı konteynerleri tek tek parklara göndermeye başlıyor.

28 eylem için afet risk haritaları oluşturarak belediyeler arasında öncü olan Ataşehir Belediyesi, aralarında arama kurtarma köpeklerinin de bulunduğu tam donanımlı ve deneyimli ekibinin yanı sıra 150 toplantı alanı ve 3600 metrekarelik afet koordinasyon merkezi ile öne çıkıyor. Olası güçlü bir depremin sonuçları nedeniyle.

Olası İstanbul depremiyle ilgili ilçe düzeyinde çalışmalar için basın mensuplarının katılımıyla Afet Koordinasyon Merkezi’nde “Ataşehir Afet Yönetim Toplantısı” düzenlendi.

MAHALLELERE SİSTEMİK KONTEYNERLER YERLEŞTİRİLİYOR

Toplantıda ayrıca, yıkıcı bir deprem sonrasında afetzedelere en kısa sürede yardım ulaştırılması amacıyla ilçenin farklı noktalarına yerleştirilecek sismik konteynerler de tanıtıldı.

Depreme dayanıklı konteynerler, olası bir deprem durumunda hayat kurtaran alet ve ekipmanları içerir; Portatif aydınlatma seti, jeneratör, matkap ve darbeli matkap, kazma-kürek, çekiç-balyoz, yangın söndürücü, ilk yardım çantası, katlanabilir sedye, megafon, termal battaniye, soğuk hava çadırı ve yakıt deposu şelalesinden oluşan 50 parça ekipman bulunuyor. AFAD standartlarına göre hazırlanan depreme dayanıklı konteynerlerin içindeki malzemelerin muayenesi ve bakımı belirli periyotlarla belediye tarafından gerçekleştirilecek.

İLK YERLER YAPILDI

Toplantının ardından Barbaros İlçesi 15 Temmuz Şehitler ve Demokrasi Parkı, Mustafa Kemal İlçesi Deprem Parkı ve Kayışdağı İlçesi 80. Yıl Cumhuriyet Parkı’na konteynerler yerleştirilirken, diğer mahallelerde çalışmalar devam ediyor.

28 EYLEM İÇİN RİSK HARİTALARI OLUŞTURULDU

Öte yandan örnek bir model oluşturma hedefiyle afet yönetimi konusunda bütüncül çalışmaları hızla hayata geçirmeye devam eden Ataşehir Belediyesi, İstanbul Valiliği İl Acil Durum ve Afetler Müdürlüğü (AFAD), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve tüm kurumlarla koordineli çalışıyor. Afet yönetimi ile ilgili diğer kurum/kuruluşlar devam etmektedir. İlçe bazlı risk azaltma çalışmalarını yürüten ilk belediyelerden biri olan Ataşehir Belediyesi, ilçe genelinde birinci düzey risk taramalarını tamamladı. İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında önerilen 28 eylemin risk haritaları oluşturulurken, ikinci faz risk haritalarının tamamlanmasının ardından kentsel dönüşüm süreci hızlanacak.

3 BİN 600 M2 AKOM: 7 GÜN 24 SAAT HAZIR

Pek çok ilçede bulunmayan donanım, kapasite ve donanıma sahip 3 bin 600 m2 alan üzerine kurulu Afet Koordinasyon Merkezi ile öne çıkan Ataşehir Belediyesi’nde helikopter pistleri, deprem simülasyonu, arama kurtarma tatbikat alanı alanı bulunuyor. , arama kurtarma köpekleri için eğitim alanı ve yatakhane. Birçok kritik birim içerir. Herhangi bir afet anında hazır bulunan belediyenin arama kurtarma ekibi, haftanın 7 günü 24 saat çalışıyor. Arama kurtarma aracı, öncü 4×4 arama kurtarma aracı ve köpekli arama kurtarma aracının yanı sıra 2 adet arama kurtarma köpeği, enkaz görüntüleme cihazı ve enkaza duyarlı dinleme cihazları da bulunuyor.

150 TOPLANTI ALANI BELİRTİLDİ

Olası bir afete karşı arama kurtarma malzemelerini ve depreme dayanıklı konteynerleri hazır bulunduran Ataşehir Belediyesi, ilçe genelinde belirlediği toplantı alanlarıyla dikkat çekiyor. Ataşehir sınırları içerisinde 1.133.147 m2 alanı kapsayan 150 adet afet ve acil toplanma alanı belirlenirken, toplanma ve sığınma alanlarının kapasitesinin artırılması ve altyapılarının geliştirilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor.

BAŞKAN ADIGÜZEL: HIZLI VE ETKİLİ ÖNLEMLER ALMALIYIZ

Toplantıda sunum yapan Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, ülkemizin büyük bir kısmının ve en önemli şehirlerimizden biri olan İstanbul’un deprem kuşağında yer aldığına dikkat çekerek, sismik riske karşı hazırlık çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyledi.

17 Ağustos 1999’da meydana gelen büyük Marmara depreminde hayatını kaybedenleri anan Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, şunları söyledi: “25 yıl önce bugün meydana gelen büyük depremde kaybedilen acıları ve canları yüreğimizde yaşamaya, yaşatmaya devam ediyoruz. Maalesef geçmişimizde bu acıyı sık sık yaşadığımız için, geleceğimiz için bu acıdan ders çıkarmak artık bizim elimizde. Bu nedenle şu anda hızlı ve etkili önlemler almamız gerekiyor” dedi.

Geçmişte yaşanan depremlerden alınan dersleri unutmadan, Ataşehir’in depreme dayanıklı, güvenli ve bilinçli bir ilçe olması için çaba gösterdiğini ifade eden Başkan Adıgüzel, şöyle konuştu: “İlçemizde bütüncül afet yönetimi çalışmalarını hızla hayata geçirerek, Örnek bir afet modeli. Bir afet öncesinde İstanbul Valiliği İl Acil Durum ve Afet Müdürlüğü (AFAD), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilgili kurumlarla koordineli olarak çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz, afetten ne kadar etkileneceğimizi belirleyen en kritik unsurdur. Bu bilinçle ilçe düzeyinde olası riskleri en aza indirmeye yönelik çalışmalara öncelik verdik. “Ataşehir Belediyesi olarak bu alanda öncü rol oynayan İstanbul’un birçok belediyesine örnek olduk.”

PROF. KARAMAN: DEPREM SENARYOLARI HAZIRLADIK

Toplantıda konuşan İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü deprem uzmanı Prof. Himmet Karaman, depreme karşı alınması gereken önlemlere ilişkin bir sunum yaptı. Binaların depremde nasıl tepki verebileceğini anlatan Prof. Himmet Karaman, olası bir İstanbul depreminde Ataşehir’in nasıl bir zarar görebileceğini görmek için Ataşehir Belediyesi ile birlikte sismik senaryolar hazırladıklarını söyledi. Ataşehir’deki binalar için ayrı ayrı senaryo oluşturulduğunu belirten Himmet Karaman, şöyle konuştu: “Deprem sonrası; Acil durum planlarımızı altyapı, üst yapı ve binaların uğrayabileceği hasar oranlarını dikkate alarak hazırladık” dedi.

DEPREMİN ŞİDDETİ 7,4 OLARAK UYARIYORLAR

Sunumların ardından katılımcılar, 17 Ağustos’ta yaşanan 7,4 büyüklüğündeki Gölcük depremini AKOM’da deprem simülasyon tırı ile deneyimleyerek o acı günlere yeniden dönerken, bağlı arama kurtarma köpeklerinin Ataşehir Belediyesi Afet İşleri Müdürlüğü’nde gösterisi nefes kesici bir şekilde gerçekleşti. .

Depreme dayanıklı konteynerleri katılımcılara takdim eden Başkan Adıgüzel, Türkiye’de meydana gelebilecek her türlü afete karşı yardıma hazır kurtarma ekiplerinin bulunduğunu söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu