Deprem alanı bir üretim ve ihracat tabanıdır
![](https://guncelbulten.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/sanayi-2330170-780x470.jpg)
Başkanlık stratejisi ve bütçe başkanlığı tarafından hazırlanan “Kahramanmaras ve Hatay’ın yeniden yapılanma ve geliştirme raporu” tarafından derlenen bilgilere göre, felaket bölgesindeki çalışma, geri kalan iki yıldaki etkisini göstermiştir.
Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Sanlurfa, birçok projeyi artırmak için bölgesel gelişimi, üretim faaliyetlerini ve istihdamı hızlandırmak için devreye alındı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Şubat 2024 döneminde deprem alanındaki imalat sektörüne yatırımlar için 3 bin 74 teşvik sertifikası düzenlenmiştir. Sabit yatırım tutarları 320.7 milyar liraya ulaşıyor. Yatırımlar uygulanırsa, 108 bin 196 kişi kullanılacaktır. Bu yatırımlarla, deprem alanındaki felaketin neden olduğu yaraları kapatmayı ve bölgeyi bir üretim ve ihracat tabanına dönüştürmeyi amaçlamaktadır.
Gaziantep için en yüksek yatırım
Bu bağlamda, en yüksek sabit yatırım tutarının Gaziantep’e yapılması beklenmektedir. Şehir için 541 yatırım teşvik sertifikası düzenlendi. Toplam sabit yatırım tutarı 98 milyar 88 milyon liraya ulaşıyor. Şehirde 11 bin 401 yatırım sağlanması planlanmaktadır.
Hatay toplam sabit yatırım miktarı 76 milyar 61 milyon lira ile ikinci sırada yer alıyor. Depremden zarar gören şehirdeki imalat endüstrisi için 230 teşvik sertifikası düzenlendi.
Üçüncü şehir kaydedilirken, deprem alanına en yüksek sabit yatırımla 51 milyar 104 milyon lira yapılacak. Şehre 316 Yatırım Teşvik Sertifikaları atanmıştır.
29 milyar 733 milyon lira ve 364 yatırım teşvik sertifikası ve ardından Adana.
En yüksek teşvik sertifikası, en azından Kilis’te Diyarbakır’dır
En yüksek teşvik sertifikası 642 ile Diyarbakır için düzenlenmiştir. Söz konusu sabit yatırımların miktarı 22 milyar 874 milyon lira, toplam 29 bin 533 kişi ise istihdam etmelidir.
Osmaniye ve Kilis olarak iki il kaydedildi. 22 ve Osmaniye için 22 yatırım teşvik sertifikası Kilis’e atandı. Söz konusu sabit yatırımların miktarı Osmaniye için 10 milyar 333 milyon lira ve Kilis için 8 milyar 88 milyon lira olarak belirlendi.
Yolculuğun üstünde türkiye türkiye medyası
Türkiye’ye yapılan ihracatın yaklaşık yüzde 95’i satış sektörünün satışıdır. Geçen yılın deprem alanındaki illerin toplam ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 5,6 arttı ve 19.2 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde Adana, Hatay, Kahramanmaras, Malatya, Diyarbakir ve Kilis ihracatını artıran iller kaydedildi.
İmalat endüstrisinin deprem bölgesindeki illerin yeteneklerinin kullanım oranı, felaketten sonra Mart 2023’te en düşük seviyeye düştü. İmalat endüstrisi ilk olarak bölgeye yapılan adımlarla iyileşme eğilimindedir ve Haziran 2023’ten bu yana -Terremoto ve Türkiye seviyelerine ulaşmıştır. 2024’te Türkiye ortalamanın üzerindeydi.
Bölgedeki şirketlerin ve endüstriyel alanların faaliyetlerini sürdürmek ve işgücünün kaybını önlemek ve iş kaybını önlemek için, Kosgeb, Tubbitak ve kalkınma ajansları tarafından çeşitli kurumların destek mekanizmaları görevlendirilmiştir.
KOBİ’ler yetiştirildi
TüBi TüBitak destek programlarının bir parçası olarak, deprem alanındaki özel sektör şirketleri için açık çağrılarda 156 proje sorusu alındı. 330 milyon liralık 95 projeyi desteklemeye karar verildi. 138.5 milyon pound kaynak 89’a aktarıldı.
Depremlerden etkilenen alanlarda, KOBİ’ler, KOBİ’lerin iyileşmesi ve iş sürekliliğini garanti etmek için depremden sonra mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeniden canlandırma projesinin bir parçası olarak 60 bin 673 şirkete ödenmiştir.
Küçük endüstriyel alanların ve danışmanlık yatırımlarının bir parçası olarak, 2024’ün sonunda yaklaşık 4,8 milyar lira harcandı, Kosgeb’den 7.3 milyar lira, kalkınma ajansları için 593 milyon lira 7,3 milyar lira ödendi.
Su suyu olan bu katkılarla, KOBİ’lerin üretimini artırmayı ve bölgenin ihracatında ön plana çıkmayı amaçlamaktadır.