Otizm Şifresi: Erken Tanı ve Müdahale! Uzmanın önemli uyarıları …

Otizm, ilk dönemde fark edilmesi gereken bir nörodifikasyon hastalığıdır ve doğru tedavi ve erken müdahalesi olan çocukların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirmek mümkündür. Çocuk nöroloji uzmanı Dr. Yasemin Topçu, otizm farkındalığı günü bağlamında otizm semptomlarını erken yaşta tanımlamanın öneminin altını çizdi. Topçu, otizm ve terapötik yaklaşımlar hakkındaki farkındalığın potansiyellerine ulaşmak için önemli bir rol oynadığını söyledi.
Otizm nedir ve semptomlar nedir?
Otizmin sosyal iletişim, sınırlı ilgi ve erken çocuklukta takıntılarla başlayan bir nörodifikasyon hastalığı olduğunu teyit ederek. Dr. Topçu, “Otizm bugün 40-60 kişiden birinde görülür. Otizm belirtileri erken yaşta ortaya çıkabilir. 2 aylık bir çocukta görsel bir temas yoktur, karşılıklı gülümseme eksikliği otizmin ilk işareti olabilir.
Risk faktörleri
Otizmin nedenlerine atıfta bulunur. Topçu, genetik ve çevresel faktörlerin önemli bir rol oynadığını söyledi. Ebeveynlerin 40 yaşından büyük olduğu, büyük şehirlerde yaşadığını, iletişimden büyümek ve sosyal olmayan bir ortamda bir uyarı ve ekrana maruz kalma gibi otizm riskini artırmak için olduğunu söyledi. Ek olarak, hamilelik ve enfeksiyonlar sırasında annenin annesinin sağlığının bu hastalığın gelişimini etkileyebileceğini söyledi.
Erken tanı ve tedavi
Otizmin erken teşhisi çok önemlidir. Dr. Topçu, bu hastalığın tedavisinde, bireysel eğitim, dilsel terapi, ergoterapi ve duyguların entegrasyonu için tedaviler büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, dikkat eksikliği, epilepsi, stres veya otizme eşlik eden depresyon bozuklukları gibi vakalar varsa, bu semptomların uygun tedavilerle yönetilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Topçu, “Kesinlikle tanımlanmış bir farmakolojik tedaviye sahip olmadığı için otistik spektrum bozukluğu, ancak farmakolojik tedavilere eşlik eden problemler uygulanabilir” dedi.
Alternatif tedavi yöntemleri
Ayrıca otizmin tedavisinde kullanılan alternatif yöntemlerden de bahsetti. Dr. topçu, omega-3 ve setojenik diyet tedavisinde seçilen vakaların bazı hastalarda yararlı olabileceğini söyledi. Dr. Topçu, “Terapiler çocukların sosyal becerilerini artırabileceği için masaj terapisi ve ata binme, dil gelişimine katkıda bulunabilir” dedi.
Farkındalık önemlidir!
Otizm farkındalığı günü. Yasemin Topçu tarafından yapılan bu ifadeler, toplumda otizm hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanın önemini tekrar ortaya koydu. Erken tanı, tedavi ve destek tedavileri ile otizmli çocukların yaşam kalitesinin artabileceğine dikkat edilmelidir.

